De weg naar jouw droomleven

Van niets naar een modaal inkomen in zes maanden door het verkopen van je eigen producten via Amazon.

Hoe ik via één mail bijna 500 euro van Amazon terugkreeg

Wanneer je gebruik maakt van Fulfilment by Amazon heb je naast de referral fees (verkoop fees) te maken met de fees die Amazon berekent voor hun logistieke diensten (FBA fees). De hoogte van de FBA fees zijn afhankelijk van de grootte en het gewicht van een product. De afmetingen en gewicht van het product worden door Amazon zelf gemeten. Negenennegentig van de honderd keer gebeurt dit juist. Echter heb ik recent bij 1 van mijn producten ontdekt dat het niet klopte.

Millimeterwerk

Ik verkoop een product van 200 gram met een afmeting van 20 cm *8 cm * 2,48 cm. Volgens onderstaande tabel (FBA Rate Card) zouden de FBA fees 1,73 euro moeten zijn. Amazon had het product echter als volgt gemeten: 20 cm *8 cm *2,52 cm. Dan zou de fee volgens onderstaande tabel op 2,14 euro uitkomen. Een verschil van 41 cent. Dat is op zich niet zoveel maar als ik je zeg dat ik  de laatste 3 maanden 1158 stuks van dit product verkocht heb, kom je op een totaal verschil uit van 475 euro!!

 

 

Na deze constatering heb ik Amazon gemaild en gezegd dat ze teveel aan FBA fees doorberekend hadden. In de bijlage van die mail had ik alle 1158 orders in een excel file geüpload. Na drie dagen kreeg ik een mail terug met de mededeling dat men het product nogmaals opgemeten had en ik inderdaad gelijk had. Eén dag later werd er een bedrag van 475 euro op mijn account bijgeschreven.

 

 

Denk ik dat Amazon dit bewust doet? Nee. Ik dit geval gaat het om een product dat in een plastic zak is verpakt. En afhankelijk van hoe je het neerlegt komt de hoogte rond de 2,5 cm uit. Het kan dus best zijn dat de eerste meting maanden geleden op 2,52 cm uitkwam en de hermeting op 2,48 cm.

Weet jij of de correcte fees op jouw producten ingehouden worden?

Dit kun je eenvoudig controleren door te gaan naar: reports– payments— transaction view. Helemaal rechts kun je in de kolom Total op het bedrag klikken waarna je een overzicht van de fee opbouw krijgt. Leg de FBA rate card ernaast en kijk in welke categorie Amazon je product heeft ingedeeld. Vergelijk dit vervolgens met het daadwerkelijke gewicht en afmeting.

Tip: Kijk eens kritisch naar je productverpakking. Kun je deze wellicht iets kleiner laten maken door de fabrikant? In bovenstaand voorbeeld scheelt een paar millimeter ruim 40 cent per product. Bij goedkopere producten een aardige margeverbetering zou ik zeggen.

 

Op jouw Amazon succes!

Marco

Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, en Twitter volgers  via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Wil je een bewezen successtrategie volgen, bekijk mijn cursusaanbod dan eens.

Vond je dit een waardevol artikel?

Schrijf je dan in om updates en nieuwe artikelen te ontvangen

One Comment

  1. Weer een goede tip Marco! Ik ga de verzendkosten eens controleren, voor zover ik het nu kan zien, berekenen ze hogere verzendkosten naar Oostenrijk maar die staan niet op de verzendkostenlijst (wel naar Engeland, Spanje etc.).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50% Complete

Schrijf je in en mis geen enkele update

Zonder investeringen en taalbarrières verkopen over de grens

Tijdelijk kun je de eerste 10 pagina's van mijn boek GRATIS ontvangen
STUUR MIJ DE EERSTE 10 PAGINA'S GRATIS
close-link

Hoor als eerste wanneer de nieuwe cursusdatum bekend is

ZET MIJ OP DE WACHTLIJST
close-link

Hoor als eerste wanneer de nieuwe cursusdatum bekend is

ZET MIJ OP DE WACHTLIJST
close-link

HOOR ALS EERSTE WANNEER DE NIEUWSTE CURSUSDATUM BEKEND IS
ZET MIJ VRIJBLIJVEND OP DE WACHTLIJST
close-link
nl_NLDutch
nl_NLDutch