15 tips wanneer je start met importeren vanuit China

 

Je hebt een mooi product idee gevonden en gaat op zoek naar een goede leverancier. Vaak zal de zoektocht in China eindigen vanwege de lage inkoopprijzen. Zo ben ik ook begonnen in 2009. Nu 8 jaar later ben ik heel wat wijzer met betrekking tot het importeren van goederen uit China.

In dit artikel deel ik op basis van mijn eigen ervaringen 15 tips die je kunnen helpen wanneer je start met het importeren van producten uit China.

 

Laat ik eerst beginnen met het ontkrachten van de volgende stelling: Importeren vanuit China is moeilijk en de kwaliteit van producten is slecht.  30 jaar geleden was importeren vanuit China wellicht lastig omdat het internet toen nog niet bestond. Vandaag de dag leg je echter heel eenvoudig contact met Chinese fabrikanten via sites als Alibaba.com en Aliexpress.com. Daarnaast heeft China ook flinke stappen op gebied van kwaliteit gezet. De westerse invloeden zijn duidelijk zichtbaar geworden en de beursgang van internetreus Alibaba heeft ook veel bijgedragen aan een kwaliteitsslag. Veel bekende merken laten tegenwoordig hun producten dan ook in China fabriceren.

Tijd voor de tips;

 

Tip 1 Laat altijd een inspectie doen

Wellicht de belangrijkste tip die ik kan geven. Laat altijd als de productie gereed is een inspectiebedrijf de goederen beoordelen. Ook al is het de 10de keer dat je bij dezelfde leverancier bestelt, laat een inspectie doen.

Zo heb je in China bijvoorbeeld Chinees nieuwjaar. In deze periode ligt de hele productie in China stil en gaan alle arbeiders naar hun familie. Velen van die arbeiders komen echter niet meer terug naar de fabrieken. Dat betekent dus dat na ieder Chinees nieuwjaar een nieuwe lichting medewerkers aan de slag gaat die nog getraind moeten worden. Dit kan natuurlijk gepaard gaan met fouten.

Een inspectie door een goed inspectiebedrijf kost circa 200-300 euro voor een hele dag. Men controleert dan meestal 10% van de totale productie. Als je dit duur vind, stel je dan eens de volgende vraag: Wat als de producten die geleverd worden niet goed zijn? Je geld ga je niet terugkrijgen. Verder heb je wellicht maanden op het product moeten wachten en ben je helemaal terug bij af. En dan nog maar niet te spreken over de eventuele negatieve reviews die je gaat krijgen.

Een aanvullende tip is met de leverancier af te spreken dat als er 2de inspectie moet plaatsvinden omdat de 1ste niet geslaagd is, deze door de leverancier betaald dient te worden.

 

Tip 2 Fake it till you make it

Hiermee bedoel ik dat je je groter moet voordoen dan je bent. Ga bijvoorbeeld niet in je eerste contact met een potentiële leverancier zeggen dat je net een bedrijfje aan het opstarten bent. Dit verkleint de kans op een reactie enorm. Ik zeg altijd dat ik de purchasing manager ben en dat mijn baas het product mooi vind.

 

Tip 3 Gebruik een professioneel emailadres

Deze tip ligt in het verlengde van de vorige tip. Zorg dat je niet met een Hotmail of Gmail adres mailt. Dit komt onprofessioneel over. Verder zou ik altijd 2 emailadressen gebruiken. Eén adres dat je gebruik voor de eerste contacten en één adres voor de bedrijven waarmee je echt zaken gaat doen. Je zult namelijk zien dan je heel veel spam gaat krijgen. Als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een leverancier voor je eerste product zul je zeer waarschijnlijk meerdere potentiele leveranciers gaan mailen. Degene die je niet kiest zullen je echter vaak blijven spammen. Geef je 2de email adres alleen aan partijen waar je zaken mee doet. Zo behoud je het overzicht in je mailbox.

 

Tip 4 Bezoek een beurs in China

Laat ik voorop stellen dat je niet naar China hoeft te gaan om goede producten te importeren. Als je echter ooit in de gelegenheid bent, zou ik het zeker aanraden. Niet alleen is het interessant om eens met de Chinese cultuur in aanraking te komen, ook heeft het bezoeken enkele voordelen:

  • Je kunt leveranciers in de ogen kijken en een eenvoudiger een goed contact opbouwen
  • Op beurzen worden vaak producten gepresenteerd die nog niet op sites als alibaba.com te vinden zijn
  • Je ontmoet leveranciers die online niet actief zijn waardoor importeurs die alleen leveranciers via het internet zoeken, ze vaak niet vinden.

Aanvullende tip: Zorg dat je een prepaid simkaartje koopt als je in China bent. Op die manier heb je goed en goedkoop internet en kun je op de beurs ook nog wat onderzoek op Amazon doen als je een potentieel interessant product ziet. Zorg verder ook dat je meer dan voldoende visitekaartjes hebt. In iedere stand waar je komt is de eerste vraag zo ongeveer: Can i have your business card. Zet op dat visitekaartje overigens je “spam” e-mailadres waarover ik het eerder had.

 

Tip 4 Er is meer dan Alibaba

De meeste mensen die starten met importeren vanuit China doen dat via Alibaba.com. Kijk echter ook eens naar de wat minder bekende platformen zoals Made-in-china.com en globalsources.com. Deze zijn wat kleiner maar hier kunnen weer net wat andere leveranciers dan op Alibaba.com op staan.

 

Tip 5 Gebruik DDP bij luchtvracht

Wanneer je producten vanuit China per luchtvracht gaat verschepen, kun je het beste gebruik maken van het account dat de Chinese leverancier heeft bij FEDEX, DHL, UPS enz. Doordat zij iedere dag wel enkele pakketten per luchtvracht versturen, hebben zij  tarieven bij vervoerders die je zelf nooit zult krijgen als je een nieuw account opent bij één van deze vervoerders. Als je twijfelt of je een goede prijs van je leverancier hebt gekregen, vraag dan ook een quote aan bij een andere leverancier.

Als je goederen rechtstreeks vanuit China naar Amazon wilt laten versturen via luchtvracht, zorg er dan voor dat je de goederen DDP (Duty Delivered Paid) verstuurt. Zo zorg je ervoor dat Amazon niks hoeft te tekenen of te betalen bij ontvangst. Doe je dit niet, dan zal de zending door Amazon geweigerd worden.

Kies bij een verzending via zeevracht altijd voor je eigen Europese vervoerder. Geregeld zullen Chinese leveranciers vragen wat je betaalt voor verscheping en vervolgens aangeven dat zij het goedkoper kunnen. Echter zijn hun prijzen negen van de tien keer tot aan de haven van aankomst. Als ze bijvoorbeeld goederen naar de haven van Rotterdam hebben verstuurt, moet je zelf nog de inklaring regelen en zorgen dat de goederen vanuit Rotterdam bij jou komen. Deze kosten kunnen aardig oplopen.

 

Tip 6 Betaal nooit meer dan 30% aan

De meest gebruikte betalingsafspraak is: 30% aanbetaling bij plaatsing van de order en 70% restant betaling wanneer je de kopie van de ladingsdocumenten hebt ontvangen (Copy bill of lading in het Engels). Dit laatste is het bewijs dat de goederen ook aan boord van het schip zijn geladen. Ga niet akkoord met iets anders, ook niet als het de eerste order is die je plaatst. Enige uitzondering is betaling van de sample. Deze betaal je wel 100% vooruit.

 

Tip 7 Betaal via internetbankieren

De meest gangbare wijze om geld over te maken aan een Chinese leverancier is via een normale internet overboeking via de bank (ook wel T/T genoemd). Paypal wordt door steeds meer leveranciers aangeboden maar zou ik alleen voor de samples gebruiken. PayPal is namelijk duur voor de Chinezen en ze zullen de extra kosten van PayPal wel ergens in de productprijs verwerken.

Wil je meer zekerheid dan kun je eventueel nog kiezen voor een letter of credit. Hierbij wordt het geld pas vrijgegeven door de bank aan de leverancier als jij de producten in goede orde hebt ontvangen. Dit is echter een dure manier en mijn inziens alleen interessant als met je order grote bedragen zijn gemoeid (> 50000 euro).

Bij Alibaba kun je overigens sinds enige tijd kiezen voor trade assurance. Dit is gratis en zorgt ervoor dat je je geld terugkrijgt via Alibaba als de leverancier niet op tijd levert of iets levert dat niet juist is.

 

Tip 7 Onderhandel over de prijs

Chinezen verwachten dat je gaat onderhandelen over de prijs. Ze zullen dat uiteraard zelf niet kenbaar maken. Zelf ga ik meestal 20%  onder de prijs zitten die zij in eerste instantie afgeven. In negen van de tien gevallen komen we dan ergens in het midden uit. Die 10% kan op jaarbasis aardig oplopen. Ga het afdingen niet overdrijven. Resultaat zal een product van inferieure kwaliteit zijn.

 

Tip 8 Leg alle afspraken vast in Proforma Invoice (PI)

Een proforma invoice kun je vergelijken met een opdrachtbevestiging. Hierin maak je afspraken over de order. Zorg dat in deze PI alles staat wat je met de leverancier hebt afgesproken en zorg dat ze deze voorzien van een bedrijfsstempel. De Chinezen sturen vaak korte PI’s met beperkte informatie.

 

Tip 9 Vraag een BTW verlegging aan

Wanneer je gaat importeren ga je (helaas) te maken krijgen met belastingen. Wanneer je goederen importeert dien je BTW af te dragen. Stel dat je voor 10000 euro aan producten gekocht hebt met een btw tarief van 21%. In dit geval dien je aan de forwarder (vervoerder) 12100 euro te betalen. De BTW kun je vervolgens weer terugvorderen bij de fiscus.

Niet alleen is dit gedoe maar je hebt ook geen beschikking over dit geld. De oplossing is het aanvragen van een BTW verlegging bij de belastingdienst. In dat geval hoef je de BTW niet meer voor te schieten bij de import. Deze BTW verlegging, ook wel artikel 23 genoemd, kun je pas aanvragen als je al een importzending hebt gedaan. De fiscus wil namelijk bewijs zien dat je ook echt importeert.

 

Tip 10 Vraag samples op bij meerdere leveranciers

Vraag ALTIJD samples aan voordat je een order gaat plaatsen bij een Chinese leverancier. En vraag ook altijd samples aan bij meerdere leveranciers zodat je de kwaliteit van de goederen kunt vergelijken.

Kijk ook kritisch naar hoe de samples verpakt zijn, of ze op tijd geleverd zijn, of je krijgt wat je afgesproken hebt. Als dit niet het geval is, zet dan gelijk een streep door die leverancier. Als het tijdens een sample al niet goed gaat, hoe moet het later dan wel niet gaan.

Houdt bij het verzenden van een sample overigens rekening met een totaal bedrag dat ligt tussen de 30 en 80 euro. In dit bedrag zit de prijs voor de sample en de prijs voor verscheping.

Extra tip: laat de samples ook eens beoordelen door je vrienden en kennissen

 

Tip 11 Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Wanneer je goederen van buiten de EU importeert, wordt jij als importeur als fabrikant gezien . Dit betekend dat als een consument een klacht heeft over het product, jij hiervoor aansprakelijk bent en het moet oplossen. Je kunt dus niet verwijzen naar de Chinese leverancier. Om dit risico af te dekken kun je een productaansprakelijkheidsverzekering sluiten.

 

Tip 12 Bespaar niet op de verpakking

Veel Amazon verkopers zie ik besparen op de verpakking. Mijns inziens een gemiste kans. Een professionele verpakking kan de “perceived value”  van je product flink verhogen. Hierdoor kun je makkelijk enkele euro’s meer voor je product vragen. En dat terwijl het laten maken van deze verpakking waarschijnlijk slechts 20 of 30 cent duurder is dan de standaard verpakking.

 

Tip 13 Zorg dat de leverancier aan westerse landen levert

Vraag bij je eerste mailcontacten naar de belangrijkste afzetmarkten van de leverancier. Als Europa of USA hier niet bij horen zou ik er niet snel zaken meedoen. Een leverancier die als belangrijkste afzetgebied Zuid Amerika heeft, zal zeer waarschijnlijk niet aan de kwaliteitsnormen van de Europese markt voldoen en ook niet bekend zijn met eventuele certificaten die van toepassing zijn in de Europese markt.

 

Tip 14 Goede eerste indruk cruciaal

De eerste indruk die je leverancier achterlaat is cruciaal voor verdere samenwerking. Ik let op de volgende zaken:

  • Reactie tijd op mails. Wanneer het langer dan 24 uur duurt voordat ik een reactie op mijn mail krijg is dat een no go.
  • De volledigheid van het beantwoorden van gestelde vragen. Als ik 5 vragen stel en maar op 2 vragen antwoord krijg, is dat een no go.
  • De kwaliteit van het Engels. Als ik moeite moet doen om het Engels van de contactpersoon te begrijpen is dat een no go

 

Tip 15 Gebruik je gezonde boerenverstand

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn is het dat vaak ook. Als een leverancier een prijs afgeeft die de helft is van alle andere leveranciers of daar in ieder geval ver onder zit, moeten alarmbellen afgaan.

Als een leverancier producten verkoopt met Disney of andere bekende plaatjes, is dat vragen om problemen. Negenennegentig van de honderd keer hebben de chinezen deze licenties niet en loop je het risico dat je producten vernietigt worden bij de douane.

 

Gouden tip: Vraag naar de bestsellers

Het vinden van goede producten om te verkopen via Amazon is vaak niet eenvoudig. Vraag daarom eens aan je leverancier wat zijn bestverkopende producten zijn aan de West -Europese markt. Wie weet wat voor interessante producten daar uit voortkomen.

 

Ik ben ervan overtuigd dat je met deze tips een stuk sterker staat wanneer je met de import vanuit China start. In mijn cursus “Succesvol verkopen van mijn private label product via Amazon” zit een hele module die nog veel dieper ingaat op bovenstaande.

 

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER MIJN CURSUS

 

Heb je nog vragen of wellicht zelf een goede tip, plaats deze dan in het onderstaande commentaarveld.

Op jouw Amazon succes!

Marco

Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, en Twitter volgers  via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

 

Please note: I reserve the right to delete comments that are offensive or off-topic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *