fbpx

Wat is FBA (Fulfilment by Amazon)?

Fulfillment by Amazon (FBA) is een opslag en verzendservice door Amazon aangeboden, om ondernemers te helpen hun producten te verkopen. Ondernemingen bieden hun producten aan bij de Amazon fulfillment centra, welke specifiek zijn ingericht voor de FBA diensten. Amazon verzorgt vervolgens de ontvangst, verzamelen, en het verpakken van de producten om ze vervolgens naar de klant te sturen. Processen zoals retouren, terugstortingen en klantenservice worden ook vanuit Amazon verzorgd.

Welke voordelen heb jij van FBA?
Fulfillment by Amazon kan het volgende voor je onderneming betekenen:

Het fulfillment proces uit handen nemen
Order fulfillment bestaat uit alle processen die er nodig zijn om een bestelling van een klant af te ronden, zoals:

Verzamelen en sorteren van producten in het magazijn

Ze zorgvuldig verpakken

Ze naar de klant versturen

Doorlopende klantenservice

Traceren van pakketten

Retouren verwerken

Terugstortingen bijhouden en verwerken

Het kost veel tijd en geld om deze processen zelf te beheren. FBA drukt niet zo zwaar op je kapitaal. Het enige wat je hoeft te doen, is je inventaris naar de fulfillment centra sturen. Je kunt het volledige order fulfillment proces uit handen geven, van het ontvangen van bestellingen van klanten tot aan het bezorgen van de juiste producten. Dit betekent minder kosten die je voorschieten moet, wat vooral prettig is voor de kleine ondernemer die wil uitbreiden.

Retouren beheren
Retouren verwerken is niet eenvoudig. Je hebt wellicht te maken met gefrustreerde klanten, je moet ontdekken waarom ze überhaupt een product retourneren en daarbij moet je controleren of dit allemaal terecht is. Als dat het geval is, moet je er ook voor zorgen dat het niet nog eens gebeurt. Je moet de kosten voor vervanging betalen of geld terugstorten en de klant informeren na iedere status wijziging. Als dit teveel werk is voor jou alleen, dan heb je ook nog eens extra personeel nodig. Maar met FBA kunnen werknemers van Amazon voor jou deze retouren verwerken, de items vervangen en je klanten tijdens dit proces informeren.

Verzendkosten reduceren
Het is normaliter behoorlijk kostbaar om bezorgdiensten in te schakelen voor het bezorgen van producten. Je kunt er dan wel voor kiezen om de verzendkosten bij de klanten in rekening te brengen, maar dat zal een aantal mogelijk afschrikken om iets bij je te kopen. En kies je voor geen van beide, dan beperk je je in het verkopen van producten. FBA biedt je niet alleen toegang tot Prime bezorgservice, maar de kosten zijn ook gereduceerd aangezien Amazon samenwerkt met enkele van 's werelds beste bezorgdiensten.

De behoefte aan een magazijn is weg
Iedere onderneming die producten verkoopt, heeft een magazijn nodig om die producten in op te slaan. Sommige ondernemingen kiezen ervoor om zelf opslagruimte te huren of te kopen, maar dit kan vrij prijzig zijn aangezien je niet alleen betaalt voor de ruimte, maar ook voor het personeel wat het moet beheren. Ook als je die kosten buiten beschouwing laat, is het moeilijk om te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt. Je loopt het risico een magazijn te gebruiken wat te groot of te klein is. Om dit soort knelpunten te voorkomen, biedt FBA je fulfillment centra. Je krijgt zoveel ruimte als je nodig hebt voor het opslaan van je producten, en overheadkosten zijn inbegrepen in een betaalbare maandelijkse bijdrage.

Hierbij komt dat goed presterende ondernemingen met snel verkopende producten beloond worden met onbeperkte opslagruimte.

Wereldwijd verkopen
zou een onderneming zijn zaken over de landsgrenzen willen uitbreiden, dan moet er een enorm budget vrijgespeeld moeten worden, tijd vrijgemaakt zijn en bronnen beschikbaar moeten zijn die nodig zijn om in een ander land de producten te gaan verkopen. Uitbreiden is vaak positief voor de meeste ondernemingen, maar niet iedere ondernemer kan het zich veroorloven en ook wanneer ze dat wel kunnen, is het niet altijd zeker dat het een succesvolle poging zal zijn. Het risico op een falende poging ligt altijd op de loer. Met al deze uitdagingen, vermijden veel ondernemingen om de stap internationaal te zetten. FBA fulfillment centra zijn verspreid over de hele wereld gevestigd, en dus is er veel minder te verliezen. Je zou op eigen tempo een wereldwijde markt kunnen betreden met minder financieel risico als het op niets uitloopt.