4 manieren om product reviews te krijgen op Amazon

0  comments

Productreviews hebben een grote invloed op de beslissingen die een consument maakt. Bijna 90% van de klanten zegt dat zij productreviews mee laten spelen in hun ‘decision making’ proces en 63% van de klanten is meer geneigd om een aankoop te doen bij een webshop met productreviews. Op amazon is dit niet anders. Amazon hecht hier zelfs nog meer waarde aan dan de gemiddelde online winkel. Zo heeft amazon een ranking van  topreviewers samengesteld. Op deze ranking staan de top 1000 consumenten die de meeste en meest behulpzame reviews hebben geplaatst.

Verschil feedback en product reviews

Amazon maakt onderscheid tussen verkopers feedback (seller feedback) en productbeoordelingen (productreviews). Bij de verkopers feedback kan de consument aangeven wat hij van de verkoper vind. Is de bestelling op tijd geleverd? Was alles goed verpakt? Is het juiste product geleverd? Is de customer service goed? enz. Bij de productbeoordelingen gaat het uiteraard om het product zelf.

Seller feedback is vooral belangrijk als je zelf de pakketten richting klanten verstuurd. Consumenten zullen kritischer naar jou als verkoper kijken dan wanneer amazon de pakketten levert. Van amazon weten de consumenten dat er op tijd en goed geleverd wordt. Van jou als “onbekende” verkoper die de pakketten zelf verstuurd weten ze dat niet. Veel en goede feedback helpt dan.

Als je gebruik maakt van Fulfillment by Amazon (FBA) is de kans groot dat de feedback zeer goed is aangezien amazon de verzending en klantenservice doet. Mocht iemand negatieve feedback plaatsen en heeft deze met verzending of klantenservice te maken dan kun je deze laten verwijderen.

Helemaal onbelangrijk is de seller feedback ook niet voor FBA verkopers. Deze score heeft namelijk ook een klein effect op je positie in de organische zoekresultaten.

De seller feedback van een shop vind je door in een product listing op de verkoper te klikken.

Productreviews

Wanneer  je eigen  producten verkoopt zijn product reviews natuurlijk cruciaal. Je kunt niet meeliften op een bekende merknaam. Mensen kennen je merk niet en hechten dus meer waarde aan goede reviews. Productreviews krijgen is echter niet zo eenvoudig. Onderstaand geef ik je vier manieren om productreviews te krijgen.

1) Kortingscode sites

Producten weggeven of met hoge korting aanbieden in ruil voor een eerlijke review was een methode die veel werd gebruikt binnen Europa. Het werkte heel eenvoudig? Er zijn speciale facebook groepen en kortingsites waar je jouw aanbieding kunt plaatsen. Consumenten kunnen aangeven dat ze je product met korting willen ontvangen waarna je ze een kortingscode mailt. Na aankoop zullen ze normaal gesproken een review plaatsen. Het aanbieden van het product met hoge korting is nog altijd toegestaan. Je mag dit sinds oktober 2016 echter niet meer in ruil voor een review doen. Uit onderzoek bleek dat deze reviews gemiddeld hoger uitvielen dan “echte” reviews. Toch zul je zien dat deze manier toch nog wat reviews oplevert omdat de mensen op die sites gewend zijn reviews te plaatsen.

Hierbij de link naar een aanbiedingensite:

Amztracker  (www.vipon.com)

 

2) Top reviewerslijst

Deze manier werkt in principe hetzelfde als de bovenstaande manier. Je mailt enkele topreviewers of ze jouw product gratis willen ontvangen in ruil voor een eerlijke review. Voordeel van deze manier is dat Amazon meer waarde hecht aan de mening van deze groep en de review bovenaan de reviewpagina zet. Ook consumenten hechten meer waarde aan de reviews van deze mensen.

Hier een voorbeeld van hoe je een review van een topreviewer herkent.

Hier de link naar de topreviewerslijst voor Amazon Duitsland:

https://www.amazon.de/review/top-reviewers

 

3) Vrienden/kennissen

De meest eenvoudige manier om enkele product reviews te krijgen is via vrienden/familie/kennissen. Dit is echter wel tegen de terms of service van Amazon. Desalniettemin zijn er veel verkopers die deze manier gebruiken. Vooral als ze net starten en graag die eerste paar reviews willen hebben.

Hoe werkt het?

Laat ze het product op Amazon kopen en vraag ze om een productreview te schrijven. Na aanschaf stort je het aankoopbedrag terug en vraag je ze  een eerlijke review te schrijven. Andere manier is om ze een kortingscode te geven waarmee ze het product gratis kunnen kopen op Amazon.

 

4) Follow up mails

Dit is de beste maar zeker niet de snelste manier om reviews te krijgen. Hoe werkt het? Een x aantal dagen na de aankoop stuur je een (aantal) mail(s) naar de klant met als doel het krijgen van seller feedback en/of productreviews.

Er zijn diverse tools op de markt die dit proces volledig automatiseren. Jij bepaalt wanneer, wat en hoe vaak je de klant na aankoop wilt mailen en de software zet dit  allemaal op autopilot. Voordeel is dat je geen kortingen hoeft weg te geven en dat amazon deze reviews veel  liever ziet dan de reviews die met kortingscodes verkregen zijn.

Een goede software is feedbackfive.

 

Gebruik jij een andere manier om reviews te vergaren deel het dan met iedereen en voeg het toe in commentaarveld hieronder.

Op jouw Amazon succes!

Marco

Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, en Twitter volgers  via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Wil je een bewezen successtrategie volgen, bekijk mijn cursusaanbod dan eens.


Vond je dit een waardevol artikel?

         Schrijf je dan in om updates en nieuwe artikelen te ontvangen


Laat een reactie of vraag achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}