Return on Invesment is key voor je groei op Amazon

2  comments

Een belangrijke factor om succesvol te worden op Amazon, is het kiezen van producten waar veel vraag naar is. Toch zegt een goede vraag niet alles. Dat wat je onder de streep overhoudt, is waar het immers allemaal om draait. Een goede marge op je product is cruciaal. Een andere indicator die bij de keuze van een product belangrijk is, is de Return on Investment (ROI). Maar hoe bereken je nu precies die marge en ROI over een verkoop op Amazon? En welke minimale marge en ROI moet je hanteren bij de keuze voor een product? In dit artikel een praktijkvoorbeeld.

Formule marge en ROI

Voordat ik een concreet voorbeeld ga laten zien, eerst even de formules voor het berekenen van de marge en de ROI.

Marge = Winst per sale / Verkoopprijs ex btw
ROI = Winst per sale / Inkoopprijs product

De inkoopprijs van het product is inclusief de verzendkosten tot aan het Amazon warehouse. Deze totaalprijs wordt ook wel landed cost genoemd.

Producten met goede vraag

De basis voor succes is volgens mij producten kiezen waar al veel vraag naar is en deze vervolgens beter maken. Voor dit artikel kies ik 2 producten die goed verkopen op Amazon Duitsland. Beide producten hebben een omzet van meer dan € 10.000 per maand. De tool die ik hiervoor gebruik is X-ray van Helium10.

Het product op Amazon: Wekker

Het product op Amazon: Wekker

Het product op Amazon: Toilettas

Het product op Amazon: Toilettas

Amazon-kosten

Een marcom-opleiding die goed aansluit bij jouw wensen?

Dat kan! Stel nu bij ons je eigen unieke opleiding samen. Je kunt kiezen uit 5, 6 of 7 dagen

Ik ga er in dit artikel vanuit dat je gebruik maakt van Fulfilment by Amazon (FBA). Dit betekent dat je je producten bij Amazon op voorraad hebt en Amazon de hele logistieke afhandeling en klantenservice doet. De kosten die je in dit geval maakt, bestaan uit een referral fee (verkoop fee) en een logistieke fee (FBA fee). Om deze kosten te bepalen kun je de Amazon FBA calculator gebruiken.

Voor de wekker komen deze kosten, zoals je in onderstaand screenshot kunt zien, uit op:
Verkoopfee (Gebühren für Verkaufen bei Amazon): € 3,15

Deze verkoopfee is een vast percentage van de verkoopprijs inclusief BTW en afhankelijk van de categorie waarin je verkoopt. Voor de wekker bedraagt deze 15%.
FBA fee (Gebühren für Versand durch Amazon): € 2,52

Dit is een vaste fee en verandert niet als je de verkoopprijs van het product aanpast. Amazon doet in dit geval de volledige logistieke afhandeling, inclusief verzending naar klant, voor slechts €2,52. De kosten van een eventuele retour van de klant, zijn ook in deze fee inbegrepen.

Voor de toilettas komen de Amazon kosten uit op:
Verkoopfee: €2,99 (ook 15% verkoopfee)
FBA Fee: €2,62

Screenshot kostenInkoopprijs van product

Naast de Amazon fees heb je natuurlijk ook nog de inkoopprijs van het product nodig. Een snelle zoektocht op Alibaba leert dat je een vergelijkbare wekker waarschijnlijk, na onderhandelen, voor ongeveer $6,5 kunt inkopen.

Screenshot Alibaba

Screenshot Alibaba

Het product moet dan uiteraard nog verzonden worden naar het warehouse van Amazon. Ik ga er in dit voorbeeld vanuit dat je het product vanuit China rechtstreeks bij Amazon laat afleveren. Als je de producten eerst bij jouw eigen loods laat afleveren, moet je de verzendkosten van jouw loods naar Amazon nog meenemen in de berekening.

Uit ervaring weet ik dat de verzendkosten vanuit China naar Amazon voor de wekker circa 45 cent per stuk zullen bedragen. Uitgaande van een dollarkoers van 1,13, komt de totaalprijs van de wekker uit op €6,20.

De toilettas kun je na onderhandelen waarschijnlijk rond de $4 inkopen. Uit ervaring weet ik dat de verzendkosten vanuit China naar Amazon voor de wekker circa 50 cent per stuk zullen bedragen. Uitgaande van een dollarkoers van 1,13, komt de totaalprijs van de toilettas uit op €4,04.

Screenshot Alibaba

Screenshot Alibaba

Marge en ROI op product

Nu je de inkoopprijs en de Amazon-kosten weet, kun je de marge gaan berekenen. Hierbij moet je wel nog rekening houden met de BTW. In dit voorbeeld ga ik uit van een BTW-percentage van 19%, aangezien je op Amazon Duitsland verkoopt en gebruik maakt Fulfilment by Amazon.

Berekening margePersoonlijk streef ik altijd naar een minimale marge van 30% en een minimale ROI van 100%. Puur op basis van marge en ROI zou ik dus alleen kiezen voor de toilettas.

Een goede ROI zorgt dat je snel kunt opschalen

Waarom is een goede ROI zo interessant? Dit heeft alles met de groei van je bedrijf te maken.
Stel dat je voor beide producten een inkooporder van €5.000 zou plaatsen en je deze voorraad iedere keer binnen drie maanden kunt verkopen op Amazon. In een jaar tijd kun je dus vier orders volledig verkopen.

Dit betekent in het geval van de toilettas dat de €5.000 investering je een winst op iedere order van €8.750 (5000*175%) oplevert. Op jaarbasis zou dit op een winst van €35.000 uitkomen (4 *8750). In het geval van de wekker zou dit ‘slechts’ €18.600 (0,93*5000*4) zijn.

Hierbij ga ik ervan uit dat je voor iedere nieuwe order steeds de initiële investering van €5.000 gebruikt en de winst dus niet herinvesteert. Als je dit wel zou doen, gaat het zogenaamde compounding effect van ROI in werking treden. Wat bedoel ik hiermee?

Compounding effect

Stel dat je 4 producten hebt gevonden met ieder een ROI van 175% en dat je met een investering van €5.000 in 1 van de 4 producten begint. Na drie maanden investeer je niet €5.000 in nieuwe producten, maar investeer je de volledige winst plus de €5.000 van de initiële investering in een nieuwe order. Een bedrag van in totaal €13.750 (5000+8750). Na een jaar ziet het dan als volgt uit:

Berekening na een jaarNa een jaar is je initiële investering van €5.000 uitgegroeid tot een bedrag van €285.000. Ik besef dat het niet eenvoudig is om 4 producten te vinden met een ROI van 175% en deze ook allemaal succesvol op Amazon te lanceren. Maar daar gaat het mij in dit voorbeeld niet om. Ik wil je de kracht van het compounding effect laten zien. Je kunt dit realiseren als je producten kiest met een hele goede ROI.

Bij de wekker zou het er na een jaar overigens als volgt uitzien. Aanname is hier dat je 4 producten gevonden hebt die ieder een ROI van 93% hebben.

Berekening wekker na een jaarDe €5.000 is ‘slechtst’ uitgegroeid tot €69.000.

Kijk dus niet alleen naar de vraag op Amazon

Wat nemen we hiervan mee? Kijk bij je productkeuze niet alleen naar vraag, maar ook naar marge en ROI. En probeer zoveel mogelijk van je winsten in je bedrijf te laten zitten, investeer deze in nieuwe opportunities. Hier ligt de groei van je bedrijf.

 

Wil je serieus met Amazon aan de slag en werken met een bewezen succesplan? Schrijf je dan snel in voor mijn cursus.

 

Heb je vragen over dit artikel, stel je vraag dan in onderstaand commentaarveld.

Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, en Twitter volgers  via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.


Vond je dit een waardevol artikel?

         Schrijf je dan in om updates en nieuwe artikelen te ontvangen


Laat een reactie of vraag achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hi Marco,
  Goed artikel, dankjewel.
  Bij je compounding effect voorbeelden raak ik de draad even kwijt. Bij je voorbeeld van de wekker gaat het hier volgens mij niet om 4 producten maar om slechts 1 product: de wekker. Je herinvesteert in een jaar in 4 orders voor 1 product, niet voor 4 producten. Er is slechts één vondst nodig met een product met deze ROI om het compounding effect te bereiken op 4 orders (van hetzelfde product).
  Klopt het wat ik zeg?
  Fijne jaarwisseling gewenst!
  Groeten,
  Tjalling

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}