Verkopen via Amazon: De meest gestelde vragen

47  comments

In deze blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen over het verkopen via Amazon. Heb je nog een aanvullende vraag of een hele andere vraag, plaats deze dan in het commentaarveld onder deze blog.

 

Ik zie dat de verkopen in april en mei een stuk lager liggen dan de verkopen in januari en februari? Is dit normaal? De salesrank is namelijk hetzelfde, ik heb meer reviews en heb niks veranderd aan foto’s en teksten. 

Dit is iets dat ik vaker zie. Kwartaal 4 en de maanden januari en februari zijn by far de beste maanden op Amazon voor wat betreft niet seizoensgerelateerde producten. Doordat waarschijnlijk alle verkopers last hebben van lagere verkopen, kan het dus ook zo zijn dat je salesrank hetzelfde blijft. Waarschijnlijk verkoopt iedereen in jouw gekozen categorie minder waardoor jouw mindere verkopen geen effect hebben op jouw salesrank.

Tip is om in september wat extra promotie voor je product te doen waardoor je naar pagina 1 voor dat zoekwoord stijgt en in kwartaal 4 start met een mooie hoge positie in de zoekresultaten.

 

Welke zaken zijn cruciaal om mijn private label product zo hoog mogelijk in de ranking (zoekmachine) te krijgen. 

De basis is een goede product listing. Hiermee bedoel ik dat je goede en veel foto’s hebt, een goede omschrijving en bulletpoints hebt waarin duidelijk de voordelen van je product terugkomen en een titel met daarin de voor jouw cruciale zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Vooral de titel speelt een cruciale rol bij de vindbaarheid van je product. Zorg dat daarin de allerbelangrijkste zoekwoorden terugkomen.

Als je een heel nieuw product hebt toegevoegd op Amazon zal een goede productlisting nog niet veel doen. Waarschijnlijk kom je op pagina 30 of verder voor de voor jouw belangrijke zoekwoorden terecht in de zoekresultaten. Lees: weinig consumenten zullen je vinden en dus ook weinig verkopen.

Hoe hoog je in de zoekresultaten van Amazon komt, wordt namelijk hoofdzakelijk bepaald door het aantal verkopen dat je realiseert. Hoe meer je verkoopt, hoe hoger je in de zoekresultaten zult   komen. Hoe hoger je in de zoekresultaten komt, hoe meer consumenten je product zullen zien en hoe hoger het aantal verkopen zal zijn (uitgaande van een goed product en een goede listing).

Dit geeft ook het belang aan om op pagina 1 te komen voor een belangrijk zoekwoord. Als je namelijk op pagina 1 staat is het “lastig” daar weer vanaf te vallen. Je krijgt namelijk veel meer verkeer naar je product en verkopen dan iemand op pagina 3. En doordat jij meer verkopen hebt dan de verkoper op pagina 3 zul jij op pagina 1 blijven staan.

Maar hoe ga je die verkopen realiseren als je ergens op pagina 30 staat? Een goede lanceringsstrategie is van cruciaal belang. Hierbij ga je voornamelijk producten weggeven met een hoge korting (75% of meer). Deze verkopen ziet Amazon als gewone verkopen met als resultaat dat je stijgt in de zoekmachine. Het weggeven van die producten kun je doen via vrienden/kennissen, Facebookgroepen of tools zoals AMZtracker.

In een notendop komt het erop neer dat je binnen het amazon systeem kortingscodes aanmaakt die mensen bij de checkout kunnen gebruiken en dat je deze codes vervolgens verspreid via de net genoemde methoden.

Tip: kijk via bijvoorbeeld de jungle scout chrome extensie hoeveel verkopen per dag op pagina 1 voor een bepaald zoekwoord worden gerealiseerd. Dit aantal heb je dus minimaal aan verkopen per dag nodig om ook op pagina 1 te komen. Geef dit aantal gedurende minimaal 4 dagen weg met hoge korting. In  mijn cursus “succesvol verkopen van je private label product op Amazon” ga ik hier veel dieper op in.

 

Hoe kan ik eenvoudig zien hoeveel producten er voor een bepaald zoekwoord verkocht worden op Amazon?

Hiervoor gebruik ik zelf de chrome extensie van jungle scout. Op de hulpmiddelen pagina staat een korte video met uitleg. Deze tool is inmiddels ook beschikbaar voor de Europese platformen van Amazon.

 

Hoe zit het met de BTW als ik ga verkopen via Amazon en welk BTW tarief moet ik gebruiken?

Ik heb hier recent een post over geplaatst: Verkopen op Amazon en BTW. Dit moet je weten. Op de factuur dient overigens het BTW nummer en tarief te komen van het land waar je BTW afdraagt.

 

Ik wil mijn private label product lanceren en wil een merkwebsite creëren. Welke software kun je aanraden voor maken van een website?

Zelf maak ik gebruik van wix.com en wordpress.com. Mijn voorkeur gaat uit naar wordpress omdat daar enkele zeer goede Amazon plug-ins voor beschikbaar zijn die je kunnen helpen bij een goede product lancering.

 

Hoe laad je als fabrikant product filmpjes op Amazon?

Op de Europese platformen van Amazon is het alleen mogelijk een video bij je listing te krijgen als je gebruik maakt van het Vendor program. In dit geval koopt Amazon rechtstreeks bij je in en verkopen zij de producten zelf via hun platform. Op Amazon USA is het wel mogelijk om, via een omweg, video’s aan je listing toe te voegen.

 

Ik loop vast in het vinden van een geschikt product om te verkopen via Amazon? Ik ben met een Chinese leverancier in onderhandeling maar deze vraagt mijns inziens hele hoge prijs voor een sample. Hoe ga je hier mee om?

Ik splits het antwoord even in tweeën. Als je een sample van een bestaand product opvraagt moet je rekening houden met een sample prijs inclusief verzending tussen de 30 en 80 euro. Ook al is de echte inkoopprijs van het product maar 1 euro, dan nog zul je vaak minimaal dit bedrag betalen. De Chinese leveranciers willen namelijk voorkomen dat consumenten inkopen bij hun doen.

Bij een uniek product/idee dat nog gemaakt moet worden in China, krijg je te maken met mouldkosten. Deze zijn vaak heel hoog (denk aan duizenden euro’s). Wel kun je afspreken dat je deze vergoed krijgt als je meer dan een x aantal van het product gaat afnemen.

 

Als ik vanuit Nederland lever aan een ondernemer in het buitenland, dan wordt de BTW verlegd. Hoe gaat dat in zijn werk als ik het via Amazon doe?

Via Amazon werkt dit in principe hetzelfde. Jij bent als verkoper verplicht een juiste factuur aan de klant te kunnen geven als deze erom vraagt. Verkoop jij als Nederlands bedrijf aan een Frans bedrijf via Amazon dan kun je een 0% btw factuur maken.

 

Hoe kan ik het beste adverteren met mijn producten op Amazon?

Op het platform van Amazon zijn eigenlijk 2 manieren om te kunnen adverteren: Via Sponsored Products of via Amazon Marketing Services (AMS).

Sponsored products is voor iedere verkoper met een professional seller account toegankelijk en werkt eigenlijk hetzelfde als Google adwords. Je betaalt per klik op basis van een veiling. De sponsored products advertenties zijn bovenaan, onderaan en aan de zijkanten van de organische zoekresultaten te vinden. Het is een eenvoudige manier om jouw product bovenaan pagina 1 van de zoekresultaten te krijgen, mits je genoeg betaalt. Sponsored products spelen een belangrijke rol bij het wel of niet succesvol worden op Amazon. Zorg wel dat je de campagnes goed optimaliseert om te voorkomen dat je onnodig veel geld uitgeeft.

Amazon marketing services is de andere methode om te adverteren binnen Amazon. Met deze optie kun je een grote banner (paginabreed) plaatsen op pagina 1 van de zoekresultaten voor de voor jouw belangrijke zoekwoorden en kun je adverteren op de listing van je concurrenten vlakbij de koopknop. Deze manier van adverteren kan alleen als je naast je gewone verkopersaccount een vendor express account hebt. Wat weinig mensen weten is dat iedere verkoper hier gebruik van kan maken!

In september kom ik met een Amazon salescursus waarin ik onder andere precies uitleg hoe jij gebruik kunt maken van Amazon Marketing Services en het maximale uit je sponsored products campagnes kunt halen. Stuur me even een mailtje als je geïnteresseerd bent, dan zet ik je op de wachtlijst en bericht ik je zodra er meer bekent is over de cursus.

 

Wat moet ik allemaal in de gaten houden als ik begonnen ben met het verkopen via Amazon?

Als je account is aangemaakt, je product is toegevoegd en je product live op Amazon is, dien je de volgende zaken in de gaten te houden:

1) Buyer messages. Dit zijn mailtjes van klanten en deze dienen binnen 24 uur beantwoord te worden, ook in de weekenden. Dit is de belangrijkste reden waarom verkopers geschorst worden op Amazon. Amazon registreert alles. Als meer dan 10% van de berichten niet binnen 24 uur beantwoord word, kom je in de gevarenzone.

2) Op tijd versturen en leveren van pakketten. Dit speelt alleen als je de producten zelf naar klanten verstuurd. Je moet zo spoedig mogelijk nadat een order door klant is geplaatst in systeem aangeven dat het product verstuurd is. Zorg er ook voor dat je de levertijden niet te strak zet. Te late leveringen leiden tot klagende klanten en ook dat wordt door Amazon gemeten.

3) Het rode vlaggetje. Linksboven op het dashboard van amazon is een vlaggetje te zien. Normaal is deze grijs. Soms is deze echter rood en staat er een getal bij. Dan heeft Amazon een belangrijke mail gestuurd. Behandel deze zo snel mogelijk.

4) Controleren Inbound. Dit geld alleen als je Fulfillment by Amazon gebruikt. Hiermee bedoel ik dat je controleert of de goederen die je verstuurd hebt ook aangekomen zijn en ook in de juiste aantallen door Amazon geboekt worden. Je kunt dit zien onder inventory — manage fba shipments

5) Voorraden op peil houden. Het is enorm zonde als je een goed lopend product hebt en je zonder voorraad komt te zitten. Niet alleen mis je inkomsten maar ook zul je dalen in de zoekresultaten. Check dagelijks je voorraden.

6) Feedback en productreviews in de gaten houden. Klanten kunnen op Amazon feedback (shopreview) en productreviews achterlaten. Reageer snel op mindere reviews en feedback.

Tip: Plaatst een klant een positieve productreview bij de feedback vraag hem dan deze ook bij het product te plaatsen. Zeker als je eigen private label producten verkoopt zijn product reviews cruciaal

7) Analyse sponsored products. Download eens per maand het search term report en optimaliseer je campagnes.

8) Analyse traffic en conversies. Download eens per twee weken het business report “detail page sales and traffic” te vinden onder reports — business reports. Dit rapport laat je zien hoeveel verkeer je product heeft gehad en hoe hoog het conversiepercentage is.

9) Long term storage fees. Deze gelden alleen als je gebruik maakt van FBA. Als een product meer dan een jaar op voorraad ligt, ga je flink hogere opslagkosten betalen. Voorkom dat dit gebeurt door maandelijks even te kijken of er producten zijn die al bijna een jaar bij Amazon liggen. Is dat het geval, maak dan een retouropdracht aan.

Buiten deze negen zijn er nog een heel aantal zaken die zou kunnen monitoren maar de bovenstaande zijn mijns inziens een must.

 

Hoe kan ik de verkoop van alle producten over de verschillende landen monitoren? In Amazon systeem kun je alleen per land een analyse zien en niet een totaal van alle 5 de platformen. 

Je kunt inderdaad alleen de verkopen per land bekijken en niet het totaal van de 5 Europese Amazon landen (tenminste niet op productniveau). Ik gebruik zelf de tool helloprofit. Hiermee kan ik wel zien wat ik in totaal verkocht heb op alle platformen samen. Verder kun je ook de inkoopprijzen van je producten erin zodat je ook echt kunt zien wat de winst is die je maakt op amazon. Ook houdt helloprofit rekening met de advertentie-uitgaven en eventuele promoties bij de bepaling van de winst.

 

Hoe voer je de zoekwoorden in aan de backend van het Amazon systeem?

Als je een product aan de backend opent kun je via de tab keywords zoekwoorden toevoegen. In totaal zijn er 5 velden beschikbaar met ieder ruimte voor 1000 karakters. Vul deze velden alleen relevante zoekwoorden.

Enkele tips: Ga geen zoekwoorden herhalen. Voorbeeld: Als je hardloopschoenen in de maten l, xl en xxl verkoopt, kun je volstaan met hardloopschoenen l xl xxl. Amazon maakt zelf de diverse combinaties. Tussen de woorden hoef je geen komma’s te zetten. Een spatie is genoeg.

 

Is het handig om per product te adverteren of per groep producten?

Als je een sponsored product campagne aanmaakt adviseer ik om voor ieder product een aparte campagne aan te maken. Dit maakt het veel eenvoudiger analyses te doen en optimalisaties door te voeren.

 

Ik wil graag beginnen met het verkopen van producten via Amazon maar heb geen flauw benul met welke producten ik zou moeten beginnen. Wat is de beste strategie die ik kan volgen? 

Belangrijk is dat je een product kiest waar veel vraag naar is. Lees hiervoor ook eens de post die ik geschreven heb over de Verkopen via Amazon: De Succes Formule. Een product vinden waar veel vraag naar is kan eenvoudig met de eerder genoemde tool jungle scout (chrome extensie).

 

Is het mogelijk om met 250 euro op Amazon te starten?

Dat is mogelijk maar dan is Retail Arbitrage het enige verdienmodel dat in het begin interessant is. Hierbij kijk je of je ergens in lokale winkels superaanbiedingen ziet voor producten die al op Amazon aangeboden worden. Als er veel vraag naar deze producten op Amazon is en de prijs een stuk hoger is dan waarvoor je het kunt inkopen, kun je winst maken. Je hoeft dus eigenlijk niet te investeren in voorraden. Lees ook eens mijn blogpost 3 verdienmodellen voor verkopers op Amazon.

Een goede tip om snel wat meer geld bij elkaar te sparen is door producten die je niet meer gebruikt op marktplaats aan te bieden. Je wilt niet weten waar mensen bereid zijn nog iets voor te betalen. Vraag ook aan vrienden en kennissen of zij nog spullen op zolder hebben liggen. Bied aan dat jij ze verkoopt en dat je bijvoorbeeld de helft van de opbrengst krijgt.

 

Hoe kan ik me nog onderscheiden op Amazon UK als ik elektronica accessoires ga verkopen zoals telefoonhoezen en laptophoezen?

Dit is een voorbeeld van een hele interessante maar ook super competitieve markt. De vraag naar dit soort producten op Amazon is bijzonder hoog. Kijk je echter naar dit soort producten op pagina 1 van de zoekresultaten dan hebben de meeste meer dan 1000 reviews. Hier kun je mijns inziens niet tegen concurreren tenzij je een fors lagere prijs kunt bieden of met een variant komt waarmee je je echt kunt onderscheiden. Het enige moment dat mijns inziens interessant kan zijn is als er een nieuw model mobiele telefoon uitkomt. Vaak moeten de hoesjes dan aangepast worden en komen er dus hele nieuwe producten op Amazon. Ben je er als een van de eerste bij met een goed product dan kun je heel veel geld verdienen.

 

Ik vraag me af of er ook simpele tooltjes zijn om de administratielast te verminderen?

Het maken van facturen voor klanten op Amazon is voor veel verkopers die geen webshop hebben vaak bewerkelijk. Een tip kan zijn de software van easybill te gebruiken. Deze maakt een automatische koppeling met je Amazon account en zorgt dat de facturen automatisch gemaakt en verzonden worden.

 

Ik merk geregeld dat listings die ik op 1 van de Amazon platformen heb geplaatst zomaar verdwijnen (met name in Frankrijk) . Synchroniseren helpt dan helaas niet. Heb je tips hoe hiermee om te gaan?

Ik heb dit in het verleden ook meegemaakt en nooit een oplossing gehad van Amazon. Ik gebruik deze optie helemaal niet meer. Sindsdien nooit meer problemen gehad.

Ik merk soms dat daar waar ik zelf een enige aanbieder ben, ik de content (met name productomschrijvingen) niet kan aanpassen. Hoe komt dat en wat kan ik daaraan doen?

Waarschijnlijk zijn dit listings die in het verleden door iemand anders op Amazon zijn aangemaakt. Degene die de listing van een product als eerste aanmaakt is als het ware de “eigenaar” van de listing. Wat je moet doen is Amazon mailen dat je betere informatie hebt toegevoegd met het verzoek dit aan te passen. Als ze dat doen zul je zien dat je daarna wel gegevens eenvoudig kunt wijzigen.

Jij verkoopt veel private label producten op Amazon. Zelf maak ik wel unieke producten door items van leveranciers te combineren in sets of er een artikel bij te doen (al dan niet gratis) en mijn eigen EAN eraan te hangen. Nu heb ik daar op een ander platform al eens discussie over gehad. Maar hoe gaat Amazon daar officieel mee om?

Dit mag je gewoon doen. Het is zelfs een heel goed idee als er veel concurrentie is op een bepaald item. Wat echter niet mag is de indruk wekken dat het “extra” artikel van hetzelfde merk is als het hoofdartikel (tenzij dit natuurlijk wel zo is). Het moet voor de klanten heel duidelijk zijn wat ze krijgen. Meer informatie over bundels kun je hier  vinden.

 

Heb jij nog een hele andere vraag? Post hem dan in het commentaarveld beneden.

Op jouw Amazon succes!

Marco

Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, en Twitter volgers  via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Wil je een bewezen successtrategie volgen, bekijk mijn cursusaanbod dan eens.


Vond je dit een waardevol artikel?

         Schrijf je dan in om updates en nieuwe artikelen te ontvangen


Laat een reactie of vraag achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Als ik contact op neem met een nieuwe leverancier en interesse heb in één van zijn produkten welke vragen mag ik dan zeker niet vergeten?
  Hoe zit het dan met de betaling?

  1. Hoi Sigrid,

   Enkele belangrijke vragen:
   1) What is de minimum order quantity (MOQ)?
   2) What is de price for the minimum order quantity?
   3) Are the prices FOB or EXW?
   4) How long is the production time?
   5) What are the payment terms?
   Met betrekking tot het laatste is 30/70 gangbaar. Je betaalt 30% vooraf en 70% als de producten gereed zijn en op de boot zitten. Iets anders zou ik niet accepteren.

   gr Marco

 2. Als je wilt beginnen met verkopen op FBA, moet je dan een eigen bedrijf hebben of ingeschreven staan bij de KVK ? kan ik producten inkopen vanuit China en verzenden naar FBA center ongeacht ik geen eigen bedrijf heb ?

  1. Hoi Melih,

   Je kan een account als particulier aanmaken. Dit zou ik echter niet adviseren tenzij je eenmalig iets wilt verkopen in kleine aantallen. Amazon zal vragen gaan stellen als je veel goederen verkoopt vanuit een prive account. Ze zullen willen weten of dit legaal is. Producten vanuit China rechtstreeks naar FBA centre sturen gaat zeker, alleen niet als particulier.

   gr Marco

   1. Hoi Melih en Marco, ik zat ook met deze vraag over rechtstreeks verzenden vanuit China naar FBA. Hoe is dit mogelijk, de producten moeten toch eerst gelabeld worden per stuk?

    Groet,
    Sander

 3. Hoi Conny,

  Je maakt zogenaamde bundels. Dat is op Amazon gewoon toegestaan en slim. Je hebt dan namelijk geen concurrentie. Wat je niet mag doen is consumenten in verwarring brengen. Als je bijvoorbeeld een product van Philips combineert met je eigen merk product mag je niet de intentie wekken dat het allebei Philips producten zouden zijn.

  gr Marco

  1. Hoi Martijn,
   Dit is de grote koopknop naast het product. Slechts 1 verkoper kan deze knop hebben. Als er 11 verkopers van hetzelfde product zijn, zal 1 verkoper deze koopknop hebben en zullen de andere 10 verkopers een stukje lager op de pagina getoond worden. In de praktijk blijkt dat ongeveer 90% van de verkopen naar de verkoper gaat die de buybox heeft. Een gewilde plek dus. Er spelen meerdere factoren een rol bij de bepaling welke verkoper de buybox krijgt, maar veruit de belangrijkste is de prijs. De verkoper met de laagste prijs zal normaal gesproken de buybox hebben.
   gr Marco

 4. Als ik wil gaan verkopen op Amazon.de en een eenmanszaak geregistreerd heb hoe zit het met eventuele VAT (value added tax) wanneer ik gebruik maak van Amazon FBA en mijn producten dus zijn opgeslagen in een duits Amazon warehouse. Is het mogelijk om je eigen btw aangiftes te doen of is het nodig dit door een professional te laten doen?

 5. Hi Marco,

  Ik wil graag in Amazon.com (USA) gaan verkopen maar er zijn nog een paar dingen die nog niet zo duidelijk voor mij zijn.
  De informatie die ik tot nu to heb gevonden is een beetje vaag, zoals Bijv:

  – Moet ik een bankrekening en adres in USA per sé aanvragen?
  – Wat is het beste tussen LLC vs Sole Proprietorship voor iemand met een niet so extensieve budget?
  -Sales tax betaal ik dan per state, maar waar betaal ik dan mijn income tax? USA of NL?
  – In sommige states moet je geen personal income tax betalen betekent het dat als ik in die specific states mijn business entity inschrijf dat ik dan in geen van beide landen personal income tax hoef te betalen?
  – EIN
  – In welke volgorde moet ik al deze stappen nemen? En is er nog iets waarmee ik rekening moet houden als Nederlander die in USA verkoopt?

  Groeten Miguel

  1. Hoi Miguel,

   Dat zijn nogal wat vragen:-)
   1) Je hebt geen bankrekening of adres in USA nodfig om te starten op Amazon USA. Om te besparen op valuta is het op den duur wel interessant een dollarrekening te openen via bijvoorbeeld worldirst.
   2) Heb je niet nodig. BV of eenmanszaak kan prima.
   3) Je betaalt in Nederland over je winsten/inkomen en in USA salestaxes
   4) Dat is lastige materie. Een site waar je veel hierover kunt vinden is http://www.taxjar.com
   5) Als je via zeevracht naar USA gaat vervoeren heb je een federal ID nummer nodig.
   6) Ik zou als je volume begint te draaien een product aansprakelijkheidsverzekering sluiten.

   Groeten Marco

   1. Hoi Marco,

    Bedankt voor je snelle reactie.

    Het zijn inderdaad best veel vragen. Ik heb nog een paar vraagjes.

    2) Betekent dit dat ik het bedrijf moet oprichten in NL (als BV of eenmanszaak) of in USA (als LLC of sole proprietorship) (aangezien ik in USA verkoop, maar zelf woonachtig in NL ben en van NL nationaliteit)

    5) Dus als ik een express air mail service gebruik zoals UPS of FedEx heb ik geen EIN (Federal ID Number) nodig?

    6) Moet ik dan de aansprakelijkheidsverzekering in NL of USA afsluiten? Aangezien ik woonachtig in NL ben en een NL nationaliteit heb, maar in de US verkoop.

    Bedankt voor je tijd en de moeite.

    Groeten Miguel

    1. Hoi Miguel,

     2) Je kunt gewoon met een Nederlands bedrijf verkopen op Amazon USA.
     5) Klopt, je moet wel zorgen dat het Duty Delivered Paid verzonden wordt
     6) Ik heb deze in Nederland afgesloten bij interpolis

     groeten Marco

 6. Hola Marco,

  Via Amazon.co.uk verkoop ik mijn reisgids Malaga. Nu is deze ook vertaald in het Duits en wil ik deze aanmelden bij Amazon.de. Moet ik hiervoor een nieuw account aanmaken?
  Alvast heel hartelijk dank voor je antwoord.
  Groetjes,
  Anne

 7. Beste ,

  Wij ontwikkelen en verkopen cosmetica die voldoet aan alle EU wet-regelgeving.
  Op dit moment zijn onze etiketten in het Nederlands.
  Mag ik deze verkopen op Amazon?

  1. Beste Joris,

   Bij mijn weten mag je deze gewoon verkopen. Ik zou echter zorgen voor etiketten in de taal van het land waar je ze gaat toevoegen. Doe je dit niet, dan ga je geheid retouren en vragen van klanten krijgen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

   Gr Marco

 8. Hallo,
  Als ik via Amazon mijn produkt wil gaan verkopen, hoeveel moet ik dan afdragen aan Amazon per verkocht produkt?
  Groet, René

  1. Hoi Rene,
   Je betaalt een verkoopfee per gerealiseerde sale. Deze ligt tussen de 7 en 15 procent en is afhankelijk van de categorie waarin je verkoopt. Bij de meeste producten bedraagt deze 12 of 15%. Hiernaast betaal je eventueel nog logistieke kosten als je gebruik maakt van fulfilment by Amazon (FBA)
   gr Marco

 9. Hi Marco,

  Kun je mij misschien een tip geven hoe ik als NL’er een LLC kan openen?
  Naast Amazon europa wil ik ook mijn kansen wagen op de US markt.

  1. Beste Henk,

   Je hebt geen LLC nodig om op de Amerikaanse markt te verkopen. Je kunt gewoon met je eenmanszaak of BV verkopen op Amazon USA.

   Groeten Marco

   1. Hi Marco,

    Bedankt voor je reactie.

    Kun je wellicht iets meer uitleggen. Kan het dan wel met FBA of moet het dan als FBM? Ik had namelijk begrepen dat je BTW moet afdragen aan het land waar je spullen stalt bij Amazon? Dus een bedrijf nodig in the USA.

    Hoor graag van je.
    Alvast bedankt!

    1. Hoi Henk,

     In Amerika heb je geen BTW. Daar krijg je met salestaxes te maken. Je kunt gewoon FBA in USA gebruiken met je Nederlandse bedrijf:-)
     Mocht je veel meer willen weten over Amazon USA en wat erbij komt kijken? Kijk dan ook eens naar mijn cursus “Verkopen via Amazon“.

     Groeten Marco

 10. Hoi Marco,

  Ik wil je graag het volgende vragen:

  1) Klopt het dat klanten op de Amazon-sites alleen een product dat uit voorraad is nog kunnen bestellen als je de fulfillment via een derde/externe partij doet, en niet als je voor FBA kiest? (ik las namelijk ergens dat back-order optie vervalt als je voor FBA gaat)

  2) Op een forum las ik een reactie van iemand die zei dat als jouw product op Amazon alleen nog te backorder’en is je waarschijnlijk ‘een bombardement’ aan mailtjes zal ontvangen van mensen die vragen wanneer nu precies hun product komt/waar het blijft en mensen die hun order willen cancellen. Dit omdat men niet goed heeft gelezen dat het product niet op voorraad was. In hoeverre beaam je dit? Heb je hier zelf evt. ervaring mee?

  3) Bovenstaande vragen zijn erop gericht meer inzicht te krijgen in welke fulfillment-optie (externe partij vs. FBA) het best geschikt voor mij is. Zijn er nog andere dingen waarmee ik volgens jou goed rekening mee moeten houden in het maken van deze keuze? (behalve uiteraard de verschillen in kosten)

  Alvast heel hartelijk dank voor je reactie!

  1. Beste Michel,

   Je kunt je product op Amazon tegelijkertijd als FBA en Merchant Fulfilled aanbieden. FBA is alleen actief op je product als je voorraad bij Amazon hebt liggen. Is dat niet het geval dan wordt je product ook niet getoond, tenzij je het ook als merchant fulfilled aanbiedt
   Ga je producten via merchant fulfilled aanbieden dan zou ik ervoor zorgen dat ik die ook altijd in mijn eigen warehouse op vooraad heb, zodat ik snel kan uitleveren. Als je merchant fulfilled orders niet snel oppakt kun je inderdaad mailtjes gaan krijgen van klanten waar hun bestelling blijft.
   Persoonlijk zou ik altijd voor FBA kiezen. Het gemak en de schaalvergroting is mij veel waard.

   groeten Marco

   1. Beste Marco,

    Een veel te late reactie van mijn kant, maar alsnog hartelijk dank voor je duidelijke antwoord!

    Gr. Michel.

 11. Goedemiddag Marco,

  Kan ik mijn producten promoten op een eigen website of staat Amazon dit niet toe?
  Lijkt me een goed idee als ik een product op mijn site zet met een link naar Amazon toe. Op de site van Amazon kom ik er niet achter of dit mag. Ik zag dat het wel mag op social media.

  1. Hoi Loes,

   Jazeker mag dit. Je mag alleen op Amazon zelf geen reclame maken voor je eigen site maar je mag zeker verkeer van je eigen site naar Amazon sturen.

   Gr Marco

 12. Hoe zit het met de opslag van producten? Als je ze via Alibaba koopt en op Amazon of Bol.com wil verkopen, dien je ze dan zelf in huis te halen?

 13. Ik ga binnenkort ook starten met verkopen.
  Ik zou willen weten of de creditcard die ze vragen voor inschrijving uitgegeven moet zijn door je eigen bank. Want ik heb bv ook een prepaid creditcard van de ANWB. Volstaat dat ook?
  En is dit een kwestie is van 1 malig verifieren door Amazon of gebeurt dat later nog eens? ( bv als je van particuliere verkoop naar een pro abonnement gaat)
  Weet iemand hier het antwoord op?
  Ik vind het zo zonde om alleen voor die inschrijving een creditcard aan te vragen die ik verder nooit gebruik.

 14. Beste Marco,

  Ik zie in de ‘voorwaarden’ van Amazon voor zelf fulfillment dat voor returns er een lokaal return adres moet zijn of vergoeden van internationale verzendkosten. Lokale adressen in de Europese landen hebben we niet. Lopen we niet veel risico dat klanten voor hun returns enorme verzendkosten gaan claimen? Hoe zouden we dit het best kunnen ondervangen?

  groet,
  Frank

  1. Beste Frank,

   Het beste kun je fulfilment by Amazon gaan gebruiken. Dan liggen de verzendkosten een stuk lager en neemt Amazon de retourkosten voor haar rekening.
   Zelf een pakket naar Frankrijk sturen is behoorlijk duur en het retourneren ervan is echt killing.

   gr Marco

 15. Beste,
  Ik ben op zoek naar een product aansprakelijkheids verzekering, deze to nu toe nog niet gevonden helaas.
  Heeft u mischien een aanrader?

  Mvgr Emile

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}