17 tips wanneer je start met importeren vanuit China

41  comments

 

Je hebt een mooi product idee gevonden en gaat op zoek naar een goede leverancier. Vaak zal de zoektocht in China eindigen vanwege de lage inkoopprijzen. Zo ben ik ook begonnen in 2009. Nu 8 jaar later ben ik heel wat wijzer met betrekking tot het importeren van goederen uit China.

In dit artikel deel ik op basis van mijn eigen ervaringen 15 tips die je kunnen helpen wanneer je start met het importeren van producten uit China.

 

Laat ik eerst beginnen met het ontkrachten van de volgende stelling: Importeren vanuit China is moeilijk en de kwaliteit van producten is slecht.  30 jaar geleden was importeren vanuit China wellicht lastig omdat het internet toen nog niet bestond. Vandaag de dag leg je echter heel eenvoudig contact met Chinese fabrikanten via sites als Alibaba.com en Aliexpress.com. Daarnaast heeft China ook flinke stappen op gebied van kwaliteit gezet. De westerse invloeden zijn duidelijk zichtbaar geworden en de beursgang van internetreus Alibaba heeft ook veel bijgedragen aan een kwaliteitsslag. Veel bekende merken laten tegenwoordig hun producten dan ook in China fabriceren.

Tijd voor de tips;

 

Tip 1 Laat altijd een inspectie doen

Wellicht de belangrijkste tip die ik kan geven. Laat altijd als de productie gereed is een inspectiebedrijf de goederen beoordelen. Ook al is het de 10de keer dat je bij dezelfde leverancier bestelt, laat een inspectie doen.

Zo heb je in China bijvoorbeeld Chinees nieuwjaar. In deze periode ligt de hele productie in China stil en gaan alle arbeiders naar hun familie. Velen van die arbeiders komen echter niet meer terug naar de fabrieken. Dat betekent dus dat na ieder Chinees nieuwjaar een nieuwe lichting medewerkers aan de slag gaat die nog getraind moeten worden. Dit kan natuurlijk gepaard gaan met fouten.

Een inspectie door een goed inspectiebedrijf kost circa 200-300 euro voor een hele dag. Men controleert dan meestal 10% van de totale productie. Als je dit duur vind, stel je dan eens de volgende vraag: Wat als de producten die geleverd worden niet goed zijn? Je geld ga je niet terugkrijgen. Verder heb je wellicht maanden op het product moeten wachten en ben je helemaal terug bij af. En dan nog maar niet te spreken over de eventuele negatieve reviews die je gaat krijgen.

Een aanvullende tip is met de leverancier af te spreken dat als er 2de inspectie moet plaatsvinden omdat de 1ste niet geslaagd is, deze door de leverancier betaald dient te worden.

 

Tip 2 Fake it till you make it

Hiermee bedoel ik dat je je groter moet voordoen dan je bent. Ga bijvoorbeeld niet in je eerste contact met een potentiële leverancier zeggen dat je net een bedrijfje aan het opstarten bent. Dit verkleint de kans op een reactie enorm. Ik zeg altijd dat ik de purchasing manager ben en dat mijn baas het product mooi vind.

 

Tip 3 Gebruik een professioneel emailadres

Deze tip ligt in het verlengde van de vorige tip. Zorg dat je niet met een Hotmail of Gmail adres mailt. Dit komt onprofessioneel over. Verder zou ik altijd 2 emailadressen gebruiken. Eén adres dat je gebruik voor de eerste contacten en één adres voor de bedrijven waarmee je echt zaken gaat doen. Je zult namelijk zien dan je heel veel spam gaat krijgen. Als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een leverancier voor je eerste product zul je zeer waarschijnlijk meerdere potentiele leveranciers gaan mailen. Degene die je niet kiest zullen je echter vaak blijven spammen. Geef je 2de email adres alleen aan partijen waar je zaken mee doet. Zo behoud je het overzicht in je mailbox.

 

Tip 4 Bezoek een beurs in China

Laat ik voorop stellen dat je niet naar China hoeft te gaan om goede producten te importeren. Als je echter ooit in de gelegenheid bent, zou ik het zeker aanraden. Niet alleen is het interessant om eens met de Chinese cultuur in aanraking te komen, ook heeft het bezoeken enkele voordelen:

 • Je kunt leveranciers in de ogen kijken en een eenvoudiger een goed contact opbouwen
 • Op beurzen worden vaak producten gepresenteerd die nog niet op sites als alibaba.com te vinden zijn
 • Je ontmoet leveranciers die online niet actief zijn waardoor importeurs die alleen leveranciers via het internet zoeken, ze vaak niet vinden.

Aanvullende tip: Zorg dat je een prepaid simkaartje koopt als je in China bent. Op die manier heb je goed en goedkoop internet en kun je op de beurs ook nog wat onderzoek op Amazon doen als je een potentieel interessant product ziet. Zorg verder ook dat je meer dan voldoende visitekaartjes hebt. In iedere stand waar je komt is de eerste vraag zo ongeveer: Can i have your business card. Zet op dat visitekaartje overigens je “spam” e-mailadres waarover ik het eerder had.

Mijn bezoek aan de canton fair

Tip 5 Er is meer dan Alibaba

De meeste mensen die starten met importeren vanuit China doen dat via Alibaba.com. Kijk echter ook eens naar de wat minder bekende platformen zoals Made-in-china.com en globalsources.com. Deze zijn wat kleiner maar hier kunnen weer net wat andere leveranciers dan op Alibaba.com op staan.

 

Tip 6 Gebruik DDP bij luchtvracht

Wanneer je producten vanuit China per luchtvracht gaat verschepen, kun je het beste gebruik maken van het account dat de Chinese leverancier heeft bij FEDEX, DHL, UPS enz. Doordat zij iedere dag wel enkele pakketten per luchtvracht versturen, hebben zij  tarieven bij vervoerders die je zelf nooit zult krijgen als je een nieuw account opent bij één van deze vervoerders. Als je twijfelt of je een goede prijs van je leverancier hebt gekregen, vraag dan ook een quote aan bij een andere leverancier.

Als je goederen rechtstreeks vanuit China naar Amazon wilt laten versturen via luchtvracht, zorg er dan voor dat je de goederen DDP (Duty Delivered Paid) verstuurt. Zo zorg je ervoor dat Amazon niks hoeft te tekenen of te betalen bij ontvangst. Doe je dit niet, dan zal de zending door Amazon geweigerd worden.

Kies bij een verzending via zeevracht altijd voor je eigen Europese vervoerder. Geregeld zullen Chinese leveranciers vragen wat je betaalt voor verscheping en vervolgens aangeven dat zij het goedkoper kunnen. Echter zijn hun prijzen negen van de tien keer tot aan de haven van aankomst. Als ze bijvoorbeeld goederen naar de haven van Rotterdam hebben verstuurt, moet je zelf nog de inklaring regelen en zorgen dat de goederen vanuit Rotterdam bij jou komen. Deze kosten kunnen aardig oplopen.

 

Tip 7 Betaal nooit meer dan 30% aan

De meest gebruikte betalingsafspraak is: 30% aanbetaling bij plaatsing van de order en 70% restant betaling wanneer je de kopie van de ladingsdocumenten hebt ontvangen (Copy bill of lading in het Engels). Dit laatste is het bewijs dat de goederen ook aan boord van het schip zijn geladen. Ga niet akkoord met iets anders, ook niet als het de eerste order is die je plaatst. Enige uitzondering is betaling van de sample. Deze betaal je wel 100% vooruit.

 

Tip 8 Betaal via internetbankieren

De meest gangbare wijze om geld over te maken aan een Chinese leverancier is via een normale internet overboeking via de bank (ook wel T/T genoemd). Paypal wordt door steeds meer leveranciers aangeboden maar zou ik alleen voor de samples gebruiken. PayPal is namelijk duur voor de Chinezen en ze zullen de extra kosten van PayPal wel ergens in de productprijs verwerken.

Wil je meer zekerheid dan kun je eventueel nog kiezen voor een letter of credit. Hierbij wordt het geld pas vrijgegeven door de bank aan de leverancier als jij de producten in goede orde hebt ontvangen. Dit is echter een dure manier en mijn inziens alleen interessant als met je order grote bedragen zijn gemoeid (> 50000 euro).

Bij Alibaba kun je overigens sinds enige tijd kiezen voor trade assurance. Dit is gratis en zorgt ervoor dat je je geld terugkrijgt via Alibaba als de leverancier niet op tijd levert of iets levert dat niet juist is.

 

Tip 9 Onderhandel over de prijs

Chinezen verwachten dat je gaat onderhandelen over de prijs. Ze zullen dat uiteraard zelf niet kenbaar maken. Zelf ga ik meestal 20%  onder de prijs zitten die zij in eerste instantie afgeven. In negen van de tien gevallen komen we dan ergens in het midden uit. Die 10% kan op jaarbasis aardig oplopen. Ga het afdingen niet overdrijven. Resultaat zal een product van inferieure kwaliteit zijn.

 

Tip 10 Leg alle afspraken vast in Proforma Invoice (PI)

Een proforma invoice kun je vergelijken met een opdrachtbevestiging. Hierin maak je afspraken over de order. Zorg dat in deze PI alles staat wat je met de leverancier hebt afgesproken en zorg dat ze deze voorzien van een bedrijfsstempel. De Chinezen sturen vaak korte PI’s met beperkte informatie.

 

Tip 11 Vraag een BTW verlegging aan

Wanneer je gaat importeren ga je (helaas) te maken krijgen met belastingen. Wanneer je goederen importeert dien je BTW af te dragen. Stel dat je voor 10000 euro aan producten gekocht hebt met een btw tarief van 21%. In dit geval dien je aan de forwarder (vervoerder) 12100 euro te betalen. De BTW kun je vervolgens weer terugvorderen bij de fiscus.

Niet alleen is dit gedoe maar je hebt ook geen beschikking over dit geld. De oplossing is het aanvragen van een BTW verlegging bij de belastingdienst. In dat geval hoef je de BTW niet meer voor te schieten bij de import. Deze BTW verlegging, ook wel artikel 23 genoemd, kun je pas aanvragen als je al een importzending hebt gedaan. De fiscus wil namelijk bewijs zien dat je ook echt importeert.

 

Tip 12 Vraag samples op bij meerdere leveranciers

Vraag ALTIJD samples aan voordat je een order gaat plaatsen bij een Chinese leverancier. En vraag ook altijd samples aan bij meerdere leveranciers zodat je de kwaliteit van de goederen kunt vergelijken.

Kijk ook kritisch naar hoe de samples verpakt zijn, of ze op tijd geleverd zijn, of je krijgt wat je afgesproken hebt. Als dit niet het geval is, zet dan gelijk een streep door die leverancier. Als het tijdens een sample al niet goed gaat, hoe moet het later dan wel niet gaan.

Houdt bij het verzenden van een sample overigens rekening met een totaal bedrag dat ligt tussen de 30 en 80 euro. In dit bedrag zit de prijs voor de sample en de prijs voor verscheping.

Extra tip: laat de samples ook eens beoordelen door je vrienden en kennissen

 

Tip 13 Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Wanneer je goederen van buiten de EU importeert, wordt jij als importeur als fabrikant gezien . Dit betekend dat als een consument een klacht heeft over het product, jij hiervoor aansprakelijk bent en het moet oplossen. Je kunt dus niet verwijzen naar de Chinese leverancier. Om dit risico af te dekken kun je een productaansprakelijkheidsverzekering sluiten.

 

Tip 14 Bespaar niet op de verpakking

Veel Amazon verkopers zie ik besparen op de verpakking. Mijns inziens een gemiste kans. Een professionele verpakking kan de “perceived value”  van je product flink verhogen. Hierdoor kun je makkelijk enkele euro’s meer voor je product vragen. En dat terwijl het laten maken van deze verpakking waarschijnlijk slechts 20 of 30 cent duurder is dan de standaard verpakking.

 

Tip 15 Zorg dat de leverancier aan westerse landen levert

Vraag bij je eerste mailcontacten naar de belangrijkste afzetmarkten van de leverancier. Als Europa of USA hier niet bij horen zou ik er niet snel zaken meedoen. Een leverancier die als belangrijkste afzetgebied Zuid Amerika heeft, zal zeer waarschijnlijk niet aan de kwaliteitsnormen van de Europese markt voldoen en ook niet bekend zijn met eventuele certificaten die van toepassing zijn in de Europese markt.

 

Tip 16 Goede eerste indruk cruciaal

De eerste indruk die je leverancier achterlaat is cruciaal voor verdere samenwerking. Ik let op de volgende zaken:

 • Reactie tijd op mails. Wanneer het langer dan 24 uur duurt voordat ik een reactie op mijn mail krijg is dat een no go.
 • De volledigheid van het beantwoorden van gestelde vragen. Als ik 5 vragen stel en maar op 2 vragen antwoord krijg, is dat een no go.
 • De kwaliteit van het Engels. Als ik moeite moet doen om het Engels van de contactpersoon te begrijpen is dat een no go

 

Tip 17 Gebruik je gezonde boerenverstand

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn is het dat vaak ook. Als een leverancier een prijs afgeeft die de helft is van alle andere leveranciers of daar in ieder geval ver onder zit, moeten alarmbellen afgaan.

Als een leverancier producten verkoopt met Disney of andere bekende plaatjes, is dat vragen om problemen. Negenennegentig van de honderd keer hebben de chinezen deze licenties niet en loop je het risico dat je producten vernietigt worden bij de douane.

 

Gouden tip: Vraag naar de bestsellers

Het vinden van goede producten om te verkopen via Amazon is vaak niet eenvoudig. Vraag daarom eens aan je leverancier wat zijn bestverkopende producten zijn aan de West -Europese markt. Wie weet wat voor interessante producten daar uit voortkomen.

 

Ik ben ervan overtuigd dat je met deze tips een stuk sterker staat wanneer je met de import vanuit China start. In mijn cursus “Succesvol verkopen van mijn private label product via Amazon” zit een hele module die nog veel dieper ingaat op bovenstaande.

 

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER MIJN CURSUS

 

Heb je nog vragen of wellicht zelf een goede tip, plaats deze dan in het onderstaande commentaarveld.

Op jouw Amazon succes!

Marco

Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, en Twitter volgers  via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Wil je een bewezen successtrategie volgen, bekijk mijn cursusaanbod dan eens.


Vond je dit een waardevol artikel?

         Schrijf je dan in om updates en nieuwe artikelen te ontvangen


Laat een reactie of vraag achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Marco,

  Allereerst dank voor dit goed artikel!

  V.w.b. tip 1, de inspectie. Laat jij dat doen op de fabriek van de leverancier voordat of nadat het is ingepakt? Of laat je dat bij aankomst bij het magazijn van Amazon doen (hier zijn ook bedrijven voor die dit doen heb ik begrepen). Heb je advies voor een partij waar je goede ervaringen mee hebt?

  MvrGr. Paul

  1. Beste Paul,
   De inspectie laat ik doen op de fabriek. Daar worden de producten uit de verpakking gehaald en gecontroleerd. Meestal betreft het een steekproef van 10%. Goede partijen zijn V-trust en Topwin.
   Groeten Marco

   1. Dank je wel Marco

    En zou jij voor je eerste product meteen een freight forwarder gebruiken en via zee verschepen? Die kun je het beste buiten de manufacturer om regelen toch en meerdere quotes opvragen? En die laat je dan komen nadat de inspectie is geweest neem ik aan? Ervaringen met partijen en tips hoe dit aan te pakken?

 2. Beste Marco,

  Bedankt voor je artikel :). Wat zou je zeker op de doos laten zetten? Of tewel welke carton markings?

  Dankje!
  Stephanie

  1. Hoi Stephanie,

   Als je het hebt over de productverpakking zou ik een mooi design laten maken door iemand op fiverr.com bijvoorbeeld. Verder sowieso het EAN nummer en als je in USA gaat verkopen ook made in PRC (People’s Republic of China.

   Groeten Marco

 3. Hoi Marco,

  Bedankt voor je artikel erg nuttig!

  Paar vragen:

  – Ik verkoop producten onder een waarde van 150 euro rechtstreeks bij mijn klanten in Nederland en België, hierdoor hoef ik geen invoerbelastingen te betalen, echter wel BTW. Indien de DDP vanuit de leverancier wordt betaald, dan moet ik toch eerst BTW betalen aan mijn leverancier en heb ik niks aan Artikel 23? Hoe gaat dit in zijn werk?

  – Als ik mijn leverancier vraag om mijn producten netjes in een kartonnen doos te verzenden ipv plastic wordt gezegd dat de kosten een stuk hoger worden omdat het volume toeneemt. Als ik jou zo hoor vallen deze kosten wel mee, ik krijg dit er echter niet door bij mij leverancier.

  – Kan een invoice ook digitaal of moet deze altijd fysiek bij de verpakking zitten? Ik betaal uiteraard BTW over de inkoop en niet de verkoop waarde. Mijn klanten krijgen dus een invoice met het inkoop bedrag. Niet zo netjes.

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Mvg

  Thomas

  1. Hoi Thomas,

   1) DDP heb je nodig om je producten rechtstreeks bij Amazon te laten leveren. Anders accepteert amazon de zending niet.
   2) Dit ligt aan de grootte van het product. Bij een relatief klein product zal een kartonnen doosje niet meer dan 30 cent kosten schat ik. Maar dit hangt ook weer af van de dikte van het karton en de afwerking.
   3) Een factuur hoeft niet bij het product geleverd te worden. Op verzoek kun je die later per mail aan de klant versturen.

   gr Marco

 4. Beste Marco,

  Allereerst bedankt voor dit nuttige artikel!

  Ik wil als een vertegenwoordiger gaan werken voor een chinees bedrijf. Ik wil voor hun de ogen en oren zijn in Nederland en hun goederen aanbieden bij een retailer. Nu vraag ik mij af wie dan de invoerbelasting en BTW moet betalen?

  Ook vraag ik mij af wie voor de aansprakelijkheidsverzekering verantwoordelijk is? De retailer, de fabriek of ik?

  1. Hoi Yoon,

   Degene die de goederen importeert in de EU is verantwoordelijk. Als jij de importeur bent zul je dus een (product)aansprakelijkheidsverzekering) moeten hebben. Jij als importeur dient ook de BTW en invoerrechten te betalen.

   Groeten Marco

 5. Hallo Marco
  Ik wil een bestelling doen van kristallen voor kroonluchters.
  En de strikjes die tussen de kristallen zitten .
  En als laatste fittingen en fittinghouders.
  De kosten voor alles is 346 usd en daaroverheen komt 268 usd verzendkosten.
  Dus in totaal ben ik 614 usd kwijt , ik vindt de verzendkosten erg hoog .
  Zou dat kloppen dat die verzendkosten zou hoog zijn ?
  Ik heb gevraagd of het niet wat goedkoper kon , maar dat kon niet.
  Graag jouw reactie.
  Groeten Sander

 6. Hoi Marco,

  als ik het goed begrijp betaal ik alleen btw over bestellingen in China. Ik ben bezig met een order van 1200 euro (200 producten van 10 euro per stuk) voor private labeling in Nederland. Klopt het dat ik hierover geen inklaringskosten betaal en dus alleen btw? Het totale bedrag zal dan uitkomen op 1452. Ik hoor graag van je!

  met vriendelijke groet,
  Nathan harlaar

  1. Hoi Nathan,

   Inklaringskosten betaal je altijd. Ik denk dat je invoerrechten bedoelt. Bij het bedrag waarvoor jij nu wilt inkopen betaal je BTW, invoerrechten en inklaringskosten.

   Groeten Marco

 7. Beste Marco,

  Interessant artikel!

  Ik ben nu bezig met tip 13: “De aansprakelijkheidsverzekering”. Ik merk dat hier veel onduidelijk is bij verzekeringsmaatschappijen. Gezien het product vanuit China geïmporteerd wordt willen verzekeringen dit vaak al niet verzekeren of valt het buiten het zorgpakket. Is er een manier om wel binnen dit zorgpakket te vallen? Bijvoorbeeld Alles CE-gecertificeerd, of is er een bepaald verzekeringsmaatschappij die wel betaalbaar is?

  Daarnaast vroeg ik me af indien je bij Amazon in meerdere landen verkoopt. Dien je dan ook in elk land een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? En daarnaast ook btw aangifte in elke apart land te doen?

  Ik kijk uit naar je reactie!

  Met vriendelijke groet,
  Jochem

  1. Beste Jochem,

   Je dient een product aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze staat vaak los van de gewone aansprakelijkheidsverzekering. Bedrijven die een productaansprakelijkheidsverzekering aanbieden zijn oa DAS, Allianz en Interpolis.
   Je kunt kiezen voor een werelddekking. De enige landen die vaak standaard uitgesloten worden, zijn USA en Canada. Daar kun je je weer extra voor verzekeren dan.

   De BTW aangifte is een heel ander verhaal. Lees hiervoor eens deze blog die ik hierover geschreven heb.

   Succes

   Groeten Marco

 8. Hey Marco, hoe werkt het precies met importbelastingen? Als ik bijvoorbeeld een partij bestel via Alibaba en het door DHL laat bezorgen in Nederland, krijg ik dan (zoals via Aliexpress) een rekening van DHL voor de kosten + BTW? Of moet ik dit zelf regelen en aangeven bij de Nederlandse belastingdienst?

  1. Hoi Niels,

   Als het goed is krijg je een factuur van DHL met daarop de invoerrechten en de BTW. De btw kun je terugvorderen bij de belastingdienst (mits je een bedrijf hebt)

   gr Marco

  1. Hoi Hank Jan,
   Mijn inziens is de beste beurs in China de Canton Fair. Deze beurs wordt 2 keer per jaar gehouden in April en Oktober en is opgedeeld in 3 fases met verschillende soorten producten. Het is de grootste beurs in China en het is praktisch onmogelijk niet te vinden wat je zoekt. Echt een aanrader.
   gr Marco

 9. Leuk artikel! Ikzelf ben nu 9 maanden actief met producten verkopen uit china. Echter loop ik vast op het vinden van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Nog tips waar ik een goede verzekering kan afsluiten?
  Gr Rick

  1. Hoi Rick,

   Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je bijna overal afsluiten. Is een standaardverzekering. Een productaansprakelijkheidsverzekering is een ander verhaal. Er zijn niet veel bedrijven die dit aanbieden. Je zou eens kunnen kijken naar DAS en Allianz.

   Succes

   Groeten Marco

 10. Hi Marco,
  Ik wil een sample bestellen met een pakket size van 80*60*30 en een gewicht van 9kg.
  Product kost 130 dollar echter shipping costs zijn 250 dollar. Zijn dit normale shipping kosten?
  Alvast dank voor je reactie.
  Grt, Edwin

  1. Hoi Edwin,
   Dat is heel lastig te zeggen. Wat ik zou doen is bij twee andere leveranciers waar je geen zaken mee gaat doen een quote aanvragen voor verzending van een sample. Als die in de buurt van deze prijs liggen, kun je ervan uitgaan dat je een goede prijs hebt gekregen.

   Succes

   Gr Marco

 11. Beste Marco,
  ik wil graag eigen make-up lijn beginnen, nu vraag ik me af of ik überhaupt wel make-up van uit daar mag halen en verkopen met mijn logo of waar kan ik een make-up laten controleren en goedkeuring krijgen dat ik het wel mag verkopen?
  alvast bedankt

  1. Hoi Gova,

   Ik zou dat soort producten niet uit China importeren. Ik blijf altijd ver weg van producten die je inneemt of op je smeert als het op import vanuit China aankomt.

   Groeten Marco

 12. Hallo Marco,
  We worden erg enthousiast van dit artikel, bedankt. Bij tip 4 heb je het over een bezoek aan een beurs. Hoe vind je zo’n beurs, hoe weet je waar je moet zijn?
  Groetjes,
  Leonie

 13. Beste Marco,
  Welke NL freightforwarders via zeevracht raad jij aan om prijzen op te vragen? Ik bedoel welke betrouwbaar en voordelig zijn. Of eventueel ook Europese freightforwarders.
  Alvast bedankt.
  Mvg,
  Marijke

 14. Hallo Marco,
  Mijn complimenten voor je website met alle info wat erop staat.
  Ik ben op zoek naar een fabrikant dat airconditioners bouwt. (HVAC) Nu zijn dat er nogal wat. Ik zie dat er in de provincie Guangdong
  velen aanwezig zijn. Heb je wellicht nog een een aanrader waar ik me in kan verdiepen. Ik wil naar China toe en wil me voorbereiden zodat ik doelgericht kan reizen.
  Alvast bedankt voor jouw reactie!!!
  Grt Ron

  1. Hoi Ron,

   Ik ben zelf niet thuis in de wereld van airco’s maar ik zou eens googlen op: fair airconditioning china. Dan kom je geheid de beste beurzen tegen. Sowieso kan ik de canton fair aanraden. Deze beurs vind ieder jaar in april en oktober plaats in Guangzhou.

   groeten Marco

 15. ik wil verschillende producten aanschaffen in China en deze laten bundelen in een of meerder containers voor verscheping naar Nederland, ipv meerder half volle containers naar Nederland te sturen vanuit de verschillende leveranciers. Wat zouden partijen zijn die dat regelen en de spullen inpakken en goed laden zodat het ook nog heel aankomt in Nederland? Verzorgen zij dan ook het transport tot in Nederland op het adres of tot in de haven van Rotterdam?
  En is het rendabel om dit op deze manier te doen?

 16. Hi Marco,
  Allereerst, top artikel.
  Ik heb 6 maanden in China gewoond en ben via Shopify een online business aan het opstarten waar ik kleding van kleine Chinese designers, die ik persoonlijk heb ontmoet, verkoop naar de rest van de wereld. Mijn cofounder is Chinees en doet alle opvolging met de designers.
  Nu is mijn vraag, is het slimmer om de onderneming te laten inschrijven als een Chinees bedrijf (dus dat mijn cofounder het opricht in China) of start ik mijn zaak best op hier in België. Ik ben me niet bewust van de hoeveelheid belastingen ik ga moeten betalen als ik hier een onderneming opricht.
  Info hierover zou geweldig zijn.
  Bedankt

 17. Hoi! Heb gehoord dat ik autorisatie van beauty producten nodig heb om mijn producten uit china te kunnen verkopen in Europa. Klopt dit ? Of is dit helemaal niet nodig?

  1. Hoi Alisa, schoonheidsproducten vallen inderdaad in een categorie waar je goedkeuring voor nodig hebt. Vaak moet je foto’s van het product met jouw logo kunnen tonen, eventueel een website waarop je je producten aanbiedt en vaak een inkoopfactuur. Daarna wordt je toegelaten.
   Groeten Marco

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}